Algemene informatie Contacteer ons Sitemap

Alternatieve energie

Informatie over verschillende alternatieve energiesoorten

Zonneboiler


Wat is een zonneboiler?


Veel mensen weten niet eens precies wat een zonneboiler is. Een zonneboiler maakt gebruik van de zon om water te verwarmen. Precies hetzelfde als dat wanneer er een tuinslang op het dak ligt, het water in die tuinslang warm wordt door de zon. De zonneboiler doet in principe hetzelfde, maar dan zit er natuurlijk een systeem achter. Maar wat is een zonneboiler nu precies en hoe werkt hij?

Warmtewisselaars


Een zonneboiler bestaat uit verschillende onderdelen en systemen, zodat het kan functioneren. In ieder geval zijn er vlakke zonnecollectoren op het dak, daarbij is er een boiler met warmtewisselaars voor boven en onder. Er is meestal een na verwarming, een pomp en een verschiltemperatuur regelaar. Dit zijn de onderdelen en systemen om een zonneboiler te laten werken.

Zonnecollector


Naast deze onderdelen is er één onderdeel het belangrijkst: dit is de zonnecollector, zoals hierboven ook genoemd. De stralen van de zon zet de zonneboiler dus om in warmte. Dit kan dus gaan via een CV-leiding en dan kan het om water gaan of via andere typen. Het water wordt afgevoerd via een wateropslag of via een watervat. De zonnecollector ligt dus tegen het dak aan en daarbij lopen een aantal leidingen, die de warmte doorgeven het huis in.

Zonnepanelen


Net boven de afgoot staat de zonneboiler. Dit is een soort grijsachtige ton die ook tegen het dak aanstaat. In Nederland komt u waarschijnlijk af en toe wat zonnepanelen tegen, maar op dit moment zijn de zonneboilers nog niet heel populair. Dit komt mede door de prijzen van de zonneboilers. Verder kost het ook wel wat energie en zijn er natuurlijk ook nog kosten voor een ingewikkelde installatie voor op het dak. Daarmee bespaart u natuurlijk wel het milieu en krijgt u via een natuurvriendelijke manier warmte binnen.


Soorten Zonneboilers


Nu weet u ongeveer wat een zonneboiler is en hoe het werkt. Maar wat voor soorten zonneboilers zijn er nu? De zonneboiler kent namelijk drie verschillende typen of eigenlijk drie verschillende systemen. Allereerst is er natuurlijk de standaard zonneboiler en deze standaard zonneboiler valt eigenlijk buiten de drie typen of systemen van de zonneboiler. Toch lichten we ook graag even deze standaard zonneboiler toe.

Standaard zonneboiler


Het collectoroppervlak van een standaard zonneboiler is ongeveer drie vierkante meter. Het watervat dat bij de zonneboiler hoort is meestal 65 centimeter in diameter en de hoogte van dit watervat is meestal ongeveer een meter. Dan kennen we ook de compacte zonneboiler. Deze compacte zonneboiler lijkt redelijk op de standaard zonneboiler, maar toch is deze anders. Natuurlijk willen we ook graag deze compacte zonneboiler toelichten als de eerste van de drie systemen van de zonneboiler.

Compacte zonneboiler


De compacte zonneboiler heeft een apart watervat, dat is al anders vergeleken met de andere zonneboilers. Direct onder de collector zit bij de compacte zonneboiler een soort wateropslag. Daarom is deze zonneboiler ook zo compact. Verder zijn er nog twee typen van de zonneboiler, een echt type is de CV-zonneboiler, deze lichten we graag toe in de volgende alinea. Ook bestaat er een zonneboilercombi. Hierin wordt de centrale verwarming vanuit het voorraadvat van de zonneboiler gevoed.

CV-zonneboiler


De CV-zonneboiler verwarmt niet het huis, maar verwarmt het water en zorgt dat het water op temperatuur blijft. De CV-zonneboiler doet dit door gebruik te maken met een naverwarmer van een CV-leiding. Zo houdt de zonneboiler water op temperatuur en niet de temperatuur in het huis. Dat is het verschil met alle zonneboilers en zelfs de zonneboilercombi is weer heel anders.


Overige informatie over zonneboilers


De kosten van een zonneboiler


De echte liefhebbers van de natuur en het milieu schaffen meestal een zonneboiler aan. Dit vanwege de prijzen en de installatie. Bij het laten installeren en aanschaffen van een zonneboiler moet u aan prijzen denken van ongeveer € 3.000,- euro. Hiervoor kunt u dus ook de zonneboiler laten installeren. U kunt natuurlijk ook zelf de zonneboiler gaan installeren. Let wel op dat het best gevaarlijk kan zijn. Dicht bij de afgoot op een schuin dak een aantal uurtjes een zonneboiler monteren.

De zonneboiler en bacteriën


De bacteriën gaan namelijk over iets wat bij de zonneboiler hoort en dit is zelfs in de media terecht gekomen, waardoor wellicht de populariteit van de zonneboiler is afgenomen. Wij vertellen u graag verder over de bacterie die bij de zonneboiler hoort. Het gaat hier namelijk om de legionellabacterie. Een zonneboiler vergroot waarschijnlijk de kans op legionellabacteriën. Er is namelijk onderzoek naar gedaan of dit feit op waarheid is berust.

En nog steeds is er grote twijfel bij mensen of dit echt zo is. Toch is het wel slim om hier op te letten en dus ook regelmatig de zonneboiler te bekijken en in de gaten te houden. De legionellabacteriën kunnen namelijk de veteranenziekte veroorzaken. Ook omdat de zonneboiler het water kan opwarmen tot wel bijna negentig graden. Hierdoor kunnen er daarom veel meer legionellabacteriën op af komen. Het onderzoek is nog niet compleet afgerond en wellicht komt er volgend jaar weer een onderzoek over de bacteriën.

Vergunningen voor een zonneboiler


Zolang de zonneboiler niet op een monument wordt geplaatst is er geen vergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboiler. Wel zijn er wat regels hoe de zonneboiler op het dak moet komen te staan. De hoek op het schuine dak moet namelijk gelijk zijn aan de dakhelling en als de zonneboiler op een plat dak geplaatst wordt, dan moet de afstand tot de rand evenveel zijn als de hoogte van de collector. Op zich vallen deze regels wel mee en kunt u dus eigenlijk al snel een zonneboiler plaatsen.

Wat u kunt besparen met een zonneboiler


Met een zonneboiler bespaart u waarschijnlijk per jaar ongeveer tussen de 150 en 300 kubieke meter aan aardgas. Dit is behoorlijk veel. Uiteindelijk hebt u na een aantal jaar zeker de investering eruit. Natuurlijk kan dit wel verschillen als het gaat om het collectoroppervlak wat u gebruikt en andere investeringen, zoals de leidingen die tegen het dak aan liggen. Als dit beter is, kunt u ook meer besparen en hebt u uiteindelijk wellicht sneller uw investering eruit.