Veel mensen weten niet eens precies wat een zonneboiler is. Een zonneboiler maakt gebruik van de zon om water te verwarmen. Precies hetzelfde als dat wanneer er een tuinslang op het dak ligt, het water in die tuinslang warm wordt door de zon. De zonneboiler doet hetzelfde, maar dan zit er natuurlijk een systeem achter.

Warmtewisselaars

Anders dan een zonnepanelen systeem, bestaat een zonneboiler uit verschillende onderdelen en systemen, zodat het kan functioneren. In ieder geval zijn er vlakke zonnecollectoren op het dak, daarbij is er een boiler met warmtewisselaars voor boven en onder. Er is meestal een naverwarming, een pomp en een verschiltemperatuur regelaar. Dit zijn de onderdelen en systemen om een zonneboiler te laten werken.

Zonnecollector

Naast deze onderdelen is er één onderdeel het belangrijkst: dit is de zonnecollector, zoals hierboven ook genoemd. De stralen van de zon zet de zonneboiler dus om in warmte. Dit kan dus gaan via een CV-leiding en dan kan het om water gaan of via andere typen. Het water wordt afgevoerd via een wateropslag of via een watervat. De zonnecollector ligt dus tegen het dak aan en daarbij lopen een aantal leidingen, die de warmte doorgeven het huis in.

Soorten

Nu weet u ongeveer wat een zonneboiler is en hoe het werkt. Maar wat voor soorten zonneboilers zijn er nu? De zonneboiler kent namelijk 3 verschillende typen of eigenlijk drie verschillende systemen. Allereerst is er natuurlijk de standaard zonneboiler en deze standaard zonneboiler valt eigenlijk buiten de drie typen of systemen van de zonneboiler. Toch lichten we ook graag even deze standaard zonneboiler toe:

1) Standaard versie

Het collectoroppervlak van een standaard zonneboiler is ongeveer drie vierkante meter. Het watervat dat bij de zonneboiler hoort is meestal 65 centimeter in diameter en de hoogte van dit watervat is meestal ongeveer een meter. Dan kennen we ook de compacte zonneboiler. Deze compacte zonneboiler lijkt redelijk op de standaard zonneboiler, maar toch is deze anders. Natuurlijk willen we ook graag deze compacte zonneboiler toelichten als de eerste van de drie systemen van de zonneboiler.

2) Compacte versie

De compacte zonneboiler heeft een apart watervat, dat is al anders vergeleken met de andere zonneboilers. Direct onder de collector zit bij de compacte zonneboiler een soort wateropslag. Daarom is deze zonneboiler ook zo compact. Verder zijn er nog twee typen van de zonneboiler, een echt type is de CV-zonneboiler, deze lichten we graag toe in de volgende alinea. Ook bestaat er een zonneboilercombi. Hierin wordt de centrale verwarming vanuit het voorraadvat van de zonneboiler gevoed.

3) CV-zonneboiler

De CV-zonneboiler verwarmt niet het huis, maar verwarmt het water en zorgt dat het water op temperatuur blijft. De CV-zonneboiler doet dit door gebruik te maken met een naverwarmer van een CV-leiding. Zo houdt de zonneboiler water op temperatuur en niet de temperatuur in het huis. Dat is het verschil met alle zonneboilers en zelfs de zonneboilercombi is weer heel anders.

Overige informatie over zonneboilers

  • Wat zijn de kosten van een zonneboiler?
    De echte liefhebbers van de natuur en het milieu schaffen meestal een zonneboiler aan. Dit vanwege de prijzen en de installatie. Bij het laten installeren en aanschaffen van een zonneboiler moet u aan prijzen denken van ongeveer € 3.000,- euro. Hiervoor kunt u dus ook de zonneboiler laten installeren. U kunt natuurlijk ook zelf de zonneboiler gaan installeren. Let wel op dat het best gevaarlijk kan zijn. Dicht bij de afgoot op een schuin dak een aantal uurtjes een zonneboiler monteren.
  • Vergunningen voor een zonneboiler noodzakelijk?
    Zolang de zonneboiler niet op een monument wordt geplaatst is er geen vergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboiler. Wel zijn er wat regels hoe de zonneboiler op het dak moet komen te staan. De hoek op het schuine dak moet namelijk gelijk zijn aan de dakhelling en als de zonneboiler op een plat dak geplaatst wordt, dan moet de afstand tot de rand evenveel zijn als de hoogte van de collector. Op zich vallen deze regels wel mee en kunt u dus eigenlijk al snel een zonneboiler plaatsen.
  • Wat u kunt besparen met een zonneboiler?
    Met een zonneboiler bespaart u waarschijnlijk per jaar ongeveer tussen de 150 en 300 kubieke meter aan aardgas. Dit is behoorlijk veel. Uiteindelijk hebt u na een aantal jaar zeker de investering eruit. Natuurlijk kan dit wel verschillen als het gaat om het collectoroppervlak wat u gebruikt en andere investeringen, zoals de leidingen die tegen het dak aan liggen. Als dit beter is, kunt u ook meer besparen en hebt u uiteindelijk wellicht sneller uw investering eruit.

Links